EMDR (eye movement desensitization and reprocessing) is bewezen effectief bij verwerking van traumatische ervaringen.
Bij EMDR roep je onder begeleiding van een therapeut een nare herinnering op, terwijl je tegelijkertijd met je ogen een lichtje, een pendel of een ander voorwerp ritmisch van links naar rechts volgt. Hierdoor verliest de herinnering haar emotionele lading. Waarom dit werkt, wist niemand. Maar neurowetenschappers van het Donders Instituut ontdekten onlangs dat de simpele oogbewegingen de activiteit van de amygdala onderdrukken, een hersengebied betrokken bij het opslaan van herinneringen en emotionele reacties.
EMDR vermindert de emotionele lading
‘We kunnen onze aandacht niet bij twee dingen tegelijk houden,’ zegt onderzoeker Linda de Voogd. ‘Door je te concentreren op oogbewegingen, heb je minder aandacht voor de nare herinnering.’
Uit eerder onderzoek bleek dat ook geheugenspelletjes de emotionele lading van een herinnering kunnen beïnvloeden. De Voogd: ‘En uit mijn onderzoek bleek dat de amygdala ook geremd wordt door het spelen van een computerspelletje zoals Tetris. Ik ga nog onderzoeken of deze en andere werkgeheugentaakjes net als EMDR onder begeleiding van een therapeut kunnen zorgen voor traumaverwerking.’ (MS)
Eye-movement intervention enhances extinction via amygdala deactivation, JNeurosci, 2018. Nog te verschijnen
Bron: Psychologiemagazine